Satul în care s-a născut veșnicia.

Veșnicia s-a născut la sat” – Lucian Blaga

La mine în sat, încă nu au ajuns sirienii care s-au pornit de prin 2016, laptele și mierea încă nu curge pe „drumurile bune” și nici bubuitul din economia moldovenească nu se aude încă. Dar satul meu nu disperă, el stă cuminte și „ca o bunică înțeleaptă” așteaptă să cadă unii, să urce alții, poate poate se vor face careva schimbări.
Sadîcul este o localitate aflată la granița a 2 realități etnice și lingistice: găgăuzii și moldovenii; un sat ca în romanul lui Ion Druță – așezat între două dealuri și împrejurat de păduri. Deși satul meu suferă și el de pe urma exodului masiv al populație, cu care se confruntă întreaga Moldovă în ultimii ani, este un sat viu cu oameni gospodari și binedispuși. Zilele de vară îi oferă un farmec aparte, invadat de o mare de verdeață și împodobit cu razele solare.
Vara satele Moldovei nu dorm niciodată, din cauza oamenilor de aici care sunt mereu prinși în treburi gospodărești. În jurul meu este o forfotă continuă cu oameni care pleacă sau vin de la cosit, prășit, pasc vacile, oile, hrănesc păsările și animalele. Pe majoritatea consătenilor mei nu-i interesează demisia lui Poalelungi, raportul comisiei de la Veneția, fuga lui Vlad Plahotniuc, revenirea lui Usatăi, planul Kozak, sau oricare alte cancan-uri din politica moldovenească. Ei sunt conștienți că nimeni nu le va „pune în straistă” și că doar muncind vor avea ce pune pe masă. 
Ziua de duminică este una sfântă și merită sărbătorită cum se cuvine. Pretudindeni poți simți mirosul de grătar, se aude muzică (de cele mai multe ori populară), se dansează, se bea multă bere și se închină toasturi, de cele mai multe ori rostesc cuvintele: „când ne-a fi mai rău așa s-ni șii” sau „să ne auzim numai di ghini”. Unii gospodari își scot acum ultimile rezerve din roada de vin obținută anul trecut și fiecare are tendința să-și laude vinul, „destăinuindu-se” cu rețeta personală după care l-a pregătit și l-a păstrat. Participând uneori la discuții pe diferite teme (pentru că moldoveanu se pricepe absolut la orice) rămân impresionat de inteligența populară a consătenilor mei, pe care uneori îi abordez cu o atitudine trufașă.

About stefanbejan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *