PAS sau DA?A trecut mai bine de o săptămână de la alegerile parlamentare și până în momentul de față nu a fost creată încă o coaliție care urmează să își asume guvernarea pentru următorii 4 ani.

Primii care au ieșit la rampă au fost democrații, care deja au făcut un apel către deputații ACUM, în vederea creării unei alianțe pentru păstrarea parcursului european al Republicii Moldova. De partea cealaltă, ACUM, a replicat că nu va purta negocierii cu PD.

Socialiștii au luat apă în gură.

Chiar dacă a trecut mai mult de o săptămână de la anunțarea rezultatelor alegerilor, socialiștii par să fi intrat în hibernare, așteptând parcă să vină vara mai repede și să plece în concediu. Sau totuși, așteaptă indicații de mai sus pentru a acționa? Ori, tocmai socialiștii, dacă judecăm din perspectiva partidului care a câștigat aceste alegeri, ar fi trebuit să fie cei ce preiau inițiativa, în vederea formării noului guvern.

Alegerile anticipate o soluție?

ACUM-iștii consideră că alegerile au fost fraudate și nu doresc crearea niciunei alianțe, iar singura soluție este crearea unei alianțe temporare cu PSRM, care ar anula actualul sistem electoral și ar duce la declanșarea alegerilor anticipate. Am toată încrederea că liderii ACUM nu sunt atât de naivi să creadă că Plahotniuc va permite organizarea unor alegeri anticipate, în care ACUM să obțină majoritatea parlamentară. PAS și DA nu au nici pârgiile și nici resursele necesare ca să reușească un scor atât de bun.

ACUM este obligat să între în joc.

În cazul în care, într-un final, democrații se vor lovi în continuare de refuzul celor de la ACUM, este clar că vor căuta o altă soluție, fie o alianță cu socialiștii, care ar știrbi mult din parcursul european al Moldovei, fie crearea unei aliațe cu Partidul Șor și atragerea prin diferite metode a deputaților necesari din ACUM și din PSRM. E clar că cei care au votat blocul ACUM, au dorit ca acesta să participe la guvernare și astfel Sandu și Năstase sunt obligați să intre în joc. Binențeles că au promis în campania electorală că vor scăpa Republica Moldova de mafie, dar acest lucru nu va fi posibil în condițiile în care aceștia vor sta patru ani în opoziție. Mai mult de atât, e posibil ca odată cu trecerea timpului, deputații acum să fie absorbiți de democrați, Plahotniuc demonstrând deja abilitatea în acest sens. Schimbarea trebuie făcută din interior, iar cele 26 de mandate obținute îi permit blocului ACUM să discute crearea viitoarei guvernări pe poziții de egalitate cu PDM și în urma unor negocieri abile, dar și a garanțiilor UE și SUA, ACUM poate obține o poziție destul de favorabilă, poziție din care să poată face schimbarea. De asemenea participarea la guvernare le va permite PAS-ului și PPDA-ului să-și închege organizații teritoriale care să poată oferi primari, consilieri locali și raionali la alegerile locale din vară

Ori în condițiile în care ai pretenții să obții majoritatea la următoarele alegeri trebuie să le mai arăți oamenilor că ai și făcut ceva, criticând guvernarea nu vei putea acumula majoritatea, mai ales dacă guvernarea mai face câte un km de asfalt, mărește salariile și pensiile și dă câte 600 de lei la crăciun și la paști. Dacă vrei să dictezi regulile jocului, trebuie să intri în el și să-l câștigi, în alte condiții riști să te plafonezi pe banca de rezerve.

About stefanbejan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *