Moldovenii și fenomenul „Je suis…”

Luni seara, brusc, facebook-ul mi-a fost invadat de poze cu Catedrala Notre-Dame din Paris în flăcări. Au început să curgă regretele și ne-am grăbit să exclamăm că 800 de ani de istorie s-au făcut scrum în doar câteva ore.
În mentalitatea noastră colectivă, am fost mereu impresionați de răul care s-a produs peste tot în lume. I-am deplâns pe evreii morți la Auschwit, am suferit alături de americani în anul 2001, mai târziu am fost terifiați de atentatele teroriste din Madrid (2004), Paris (2015), Istambul (2017), am plâns alături de polonezi în urma catastrofei aeriene de la Smolensk, i-am regretat pe cei morți în Siria, etc. 
Ne place senzaționalul, ne place să fim solidari cu necazurile celor din jurul nostru, să suferim alături de ei, să ne punem poze la profil cu drapelul Franței, să scrie pe facebook „Je suis Charlie Hebdo”, să ne îmbătăm de supărare altora…. dar…, dar de noi ne pasă? De tot ce se întâmplă la noi în țară oare atât de puțin ne pasă? Nu ne mai pasă oare de faptul că anual mor mii de oameni din cauza drumurilor proaste și a șpăgilor? nu mai suntem oare solidari cu cei care se topesc, plecați în pribegie, de dorul familiei? uităm atât de repede că mii de copii cresc fără părinți, că satele pustieisc, că mii de familii se zbat în sărăcie. Cum rămâne cu violența domestică? cu educația de proastă calitate? cu faptul că oamenii mor la cozile din spitale? cu corupția din țară?
Parcă suntem imuni la toate aceste lucruri, ne-au intrat deja în ADN-ul nostru, ni se par niște lucruri normale pe care nu avem cum să le schimbăm, ne complacem și pe alocuri simpatizăm această stare de spirit. 
În timp ce noi suferim, francezii s-au apucat deja de treabă, se donează bani, iar catedrala va fi mai poate mai frumoasă decât era, iar cei opt sute de ani de istorie nu vor dispărea, pentru că istoria nu înseamnă numai muzee și catedrale, istoria înseamnă mult mai mult de atât. În timp ce francezii își creau propria istorie acum 800 de ani, noi, noi le deplângeam soarta altora și ne băteam între noi….ca proștii.

About stefanbejan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *