Moldova după apocalipsă.

A trecut 24 februarie și apocalipsa nu a venit, soarele a răsărit din nou pe cer, chiar mai puternic până acum și este pace și liniște în Moldova. Rezultatele alegerilor par să mulțumească pe toată lumea și eventuale prosteste par să nu aibă loc.

Rezultate previzibile.

Noul legislatvi moldovenesc va întruni 4 formațiuni politice: PSRM, ACUM, PDM, PPȘor și 3 independenți. Majoritatea moldovenilor s-au așteptat la astfel de rezultate, numai unii naivi, care credeau că Blocul Electoral ACUM este în stare să obțină o majoritatea în viitorul Parlament, insinuează că alegerile au fost fraudate.

Alegeri fraudate?

Nu cred că poate fi vorba de fraudare alegerilor parlamentare în Republica Moldova, iar democrații au fost chiar mai fair-play decât m-aș fi așteptat. Binențeles că încălcări ale legislației electorale, precum agitație electorală în ziua alegerilor, cumpărarea voturilor, turismul electoral, au fost săvârșite, dar asemenea practici nu sunt o noutate pentru spațiul dintre Prut și Nistru și chiar întreg spațiul Europei de est. E clar că Partidul Democrat a profitat de pârghiile administrative și de faptul că are structuri locale de partid bine închegate, ceea ce s-a văzut cel mai bine pe circumscripții, acolo unde democrații au reușit să-și adjugece cele mai multe victorii. De partea celaltă ACUM-ul, cu o structură de partid încă destul de fragilă, cu un buget și resurse umane limitate a reușit să scoată un scor foarte bun, chiar și pe circumscripții. Votul către PAS și PPDA a fost mai mult un vot de necesitate și protest decât unul de încredere.

Socialiștii încă o înfrângere.

Marii pierzători ai acestor alegeri sunt socialiștii, care fără o concurență serioasă pe eșchierul stâng al politicii moldovenești, nu au fost în stare să-și adjugece decât puțin peste 30 % și suferă încă o mare înfrângere. E clar că activitatea lui Dodon, în funcția de președinte al statului, a scăzut încrederea cetățenilor față de socialiști. Gafele nenumărate ale lui Dodon, dar și postura de marionetă, au tras partidul la fundul mării.

Apusul măscăricilor.

Marea victorie a acestor alegeri este faptul că am scăpat în sfârșit de cei doi măscărici ai politicii moldovenești: Voronin și Ghimpu. Partidele acestora nu au reușit să treacă pragul electoral și prin urmare vor dispărea pentru o perioadă de pe scena politicii moldovenești, poate pentru totdeauna.

Ce urmează?

În urma numărării voturilor nici unul dintre partide nu a obținut 51 de mandate și astfel nu poate fi format noul guvern. Acum toți așteaptă cu nerăbdare să vadă ce va urma, care vor fi noile alianțele. Partenerii europeni au salutat rezultatele alegerilor din Republica Moldova și s-au arătat mulțumiți de victoria partidelor pro-europene. Astfel, este posibil ca viitorii 4 ani, Moldova să fie condusă de o coaliție ACUM-PDM. Cel mai probabilpartenerii europeni și cei americani, ar putea face presiuni asupra deputaților ACUM să coalizeze cu democrații, în vederea eliminării de la putere a forțelor pro-ruse. În ciuda păcatelor democraților, guvernarea Filip a fost poate una din cele care a întreprins cele mai multe acțiuni anti-rusești și de aceea europenii ar putea să-i ierte lui Plahotniuc toate păcatele legate de furtul miliardului și corupția din țară. Interesant ce s-ar întâmpla dacă PD-ul iar propune funcția de prim-ministru Maiei Sandu sau lui Andrei Năstase, deoarece este arhicunoscut faptul că Plahotniuc este un bun strateg și reușește să facă mișcări surprinzătoare.

ACUM-ul nu are prea multe variante, fie împinge Moldova spre alegeri anticipate, anticipate care ar putea fi dezavantajoase, fie să facă coaliție cu PSRM, ceea ce ar dăuna imaginii și ar deposedao de susținerea forțelor pro-europene și pro-românești. Este posibil de asemenea ca ACUM-ul să se dezagregheze și o parte dintre deputați să formeze o alianță alături de PDM și PPȘor. Se anunță o primpăvară interesantă în Moldova și destul de lungă.

About stefanbejan

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *